webbhotell

Jag vet inte hur många gånger jag behövt förklara för mina bekanta vad ett webbhotell är. Ungefär såhär brukar konversationerna se ut:

”Jag vill ha en egen hemsida, som du” 
”Okej, men då behöver du först köpa ett webbhotell”
”Men jag har redan en domän?”
”Ja, fast det är inte samma sak. Du behöver ett webbhotell och en egen domän för att skapa en egen hemsida. Du köper en server hos webbhotellet, och det är utrymmet på servern man behöver för att kunna ha en egen webbplats”
”Jaha.. eller.. va?”

Jag minns i början när jag funderade på att flytta till WordPress hur jobbigt det var med nya begrepp. Vadå webbhotell och server? Hur fixar jag det, vad kostar det och vad tusan innebär det egentligen?

Jag tänkte försöka klargöra det här med server och webbhotell på ett förhoppningsvis lite lättare sätt. Först och främst:
Det är ett utrymme på en server du köper när du köper ett webbhotell.
webb

En lättare jämförelse

Alla vet ju skillnaden mellan exempelvis hyreslägenheter och en villa. När man bor i hyreslägenhet så hyr man en lägenhet hos en hyresvärd och bor i ett stort hus med människor som bor i andra lägenheter. I en hyreslägenhet får man inte göra riktigt vad man vill och det finns en del regler man måste följa, man är väldigt begränsad och måste anpassa sig en hel del.

När man bor i en villa så har man en egen stor tomt och ett stort hus man kan göra vad man vill med. Bygga ut, renovera, köpa nytt, banka i väggar och lyssna på hög musik.

Man skulle kunna tänka sig att exempelvis Blogg.se är ett stor hus med hyreslägenheter. I detta exempel är det Blogg.se som köpt ett webbhotell och ett utrymme på webbhotellets server. Sedan är då varje hyreslägenhet en blogg. Man kan ändra designen nästan hur man vill och man kan blogga om vad som helst. Det finns vissa regler hos Blogg.se och vissa mallar man utgår ifrån – så du kan inte göra precis vad du vill där, särskilt inte om du vill skapa din egna hemsida och inte om du vill designa helt från grunden med egen kod och programmering.

En server hos ett webbhotell kan jämföras med en tomt. Blogg.se har köpt ett webbhotell för att sedan utforma en plattform där man kan skapa sin egen blogg. Men, du vill bygga ett en stor villa, och då räcker inte den där lilla hyresrätten. Du behöver flytta.
Man kan ju inte bygga ett hus var som helst, utan man måste först köpa en tomt. Webbhotellet är tomten. Det är altså likadant med webbplatser. Om du vill kunna bestämma helt själv över din webbplats och kunna koda och bygga från grunden, behöver du en tomt, du behöver köpa plats på en server hos ett webbhotell. Sedan kan du utforma din webbplats hur du vill, så länge det får plats och finns utrymme på servern (tomten).

Hänger ni med? Jag tog detta exempel för en vän för ett tag sedan och hon fick den där ”Ahaaa”-upplevelsen och fick en bättre förståelse för vad ett webbhotell är.

Webbhotellet och vad som ingår

Självklart behöver ni också då köpa ett domännamn. Lika väl som din hyreslägga har ett nummer och ditt hus har en adress. Domänköpet brukar man göra i samband med att man köper webbhotellet. Jag tycker det är enklast att ha domän och webbhotell hos samma företag, det underlättar för mig då man har allt på samma ställe, men också för företaget om det skulle uppstå något problem.

När man köper webbhotell finns det otroligt många olika erbjudanden. Företag som säljer webbhotell brukar ha olika paket att välja mellan. Priserna varierar olika från företag till företag, vissa har avtal där man betalar en summa per månad och andra en engångssumma där du betalar för exempelvis ett år. Det man betalar för är utrymmet på servern samt trafiken. Ju större utrymme, desto dyrare webbhotell. När du köper webbhotell har du möjlighet att skapa egna databaser, fritt antal e-postadresser och subdomäner. Det finns också alltid möjlighet till att skapa backuper och så ingår kostnadsfri support.

Jag har mitt webbhotell hos Mebo.se och är jättenöjd. Anledningen till varför jag valde dem var för att man hade möjlighet att testa gratis i 60 dagar innan man köpte. Det gav mig tid för att bekanta mig med WordPress och se om det ens var något för mig.
Jag betalar 350:- per år för mitt webbhotell. Jag har tillräckligt mycket utrymme för att få plats med allt vad min hemsida innehåller, samt två subdomäner som också har en varsin WordPress-installation, plus min mailadress info@alexandraeriksson.com. Mebo har dessutom grym kundtjänst, om det uppstår problem en lördag klockan 21 har jag ändå fått svar inom någon timme. Sådant värdesätter jag mycket hos företag jag är kund hos.

Hoppas ni som inte redan visste detta har fått en liten bättre förståelse för vad som krävs när man vill skapa en egen webbplats. Det är ganska logiskt egentligen och det är en väldigt bra investering om man vill uppgradera sig och göra reklam för sin blogg/sitt företag/sina bilder och projekt på ett lite professionellare sätt och vill ha full kontroll över sin webbplats. Heja webbhotell!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg