Sedan jag kom över appen VSCO Cam redigerar jag alla mina bilder i telefonen där i. Jag älskar deras filter, fram för alla de svartvita, F2 och T1.

När jag redigerar bilder till bloggen kör jag en helt annan redigering, och oftast fokuserar jag mycket på ljus och lite kontrast. På senaste tid har jag använt mig utav justeringen ”Exponering/Expose” och sedan ”Förskjutning/Offset” för att få den här ”Blekna/Faded” effekten som de flesta filter ger idag – jag tycker det är supersnyggt och är en enkel redigering för mina vardagsbilder.

Men, om man vill lägga ner lite mer tid på sina bilder för exempelvis bloggen, och gärna vill ha liknande filter och redigering som några utav VSCO CAM’s filter – så har jag gjort en liten guide som egentligen inte är så svår.

vscoResultatet ser ni här ovan, först orginalbilden direkt från Camera RAW och sedan bilden med den redigeringen vi ska göra nu.

Just denna redigering kräver att du har Photoshop, jag använder CS5, men det finns säkert liknande justeringsverktyg i andra redigeringsprogram.

Redigeringen skiljer sig en del från bild till bild. Men det är dessa steg och verktyg jag använder när jag gör en sån här redigering. Ibland skippar jag vissa, och ibland kanske man får lägga till något justeringslager fler gånger. Men jag visar er i alla fall en grund man kan gå efter.

steg1

1. Öpnna din bild. Eftersom jag ska lägga upp bilden på min blogg har jag först ändrat storleken till 900px, eftersom mina inlägg är så breda. Dubbelklicka sedan på bakgrunden för att få det till ett lager, eller högerklicka på bakgrunden och sedan på ”Lager från Bakgrund”. Klicka sedan bara ”OK” på rutan som kommer upp, så ser ni att det står ”Lager 0” vid lagret nu.

2. Nu ska vi göra bilden lite ljusare, jag tycker det behövs. Detta är ett steg man kan skippa om man vill. Jag har valt att använda mig utav Justeringar > Kurvor. Jag gjorde bara en liten justering här.

 • Utvärde: 140
 • Invärde: 130.

3. Sedan la jag till lite kontrast, Justeringar > Intensitet/kontrast. Jag drog Kontrast till +45.

4. Efter detta ska vi lägga till lite lyster i bilden, via Justeringar > Lyster. Jag drog Lyster till +15.

steg25. Nu ska vi gå vidare till Justeringar > Selektiv Färgändring. Som ni ser på bilden över är det först nu det verkligen börjar hända något. Jag visar er här nedan vilka färger och justeringar jag gjort.

 • Gula: Magenta +15, Gul -50
 • Gröna: Gul +50, Svart +100
 • Blåa: +100
 • Svarta: -15

Detta tycker jag fungerade bra för min bild. Ni kan som sagt dra lite hur ni vill i färgerna. Jag tycker om den här rosa/röda effekten som bilden kommer få sedan.

6. Lägg där efter till ett nytt, tomt lager. Detta lager ska vi nu fylla med en mörk, grå färg. Jag valde #4e4e4e. Välj färgen via färgväljaren, och välj sedan färgpytsen och klicka var som helst på bilden, så ska lagret bli mörkgrå, lika så bilden. (Se bilden nedan)

 

steg47. Som ni ser nu på bilden här ovan så har jag det mörkgråa lagret markerat, men jag har dragit ner opaciteten till 10%. Det här är också en smaksak, men jag tycker mellan 7-13% räcker. Vi ska bara få en liten mörkare effekt över hela bilden. Nu ser vi också att bilden börjar likna något, vi har fått till en ganska bra effekt redan här.

8. Jag la sedan till lite mer ljus i bilden via Justeringar > Kurvor.

 • Utvärde: 100
 • Invärde: 95

steg59. Nu ska vi lägga till en justering så vi får ännu mer utav den här ”bleka” effekten. Det gör vi via Justeringar > Exponering. Jag drog Förskjutning till +0,0392. Ni märker att man inte behöver dra så mycket i den här justeringen för att det ska hända något, så jag tycker det här lilla blev bra.

 

steg610. Sedan ska vi lägga dit ett fotofilter, och här väljer man helt enkelt efter smak. Via Justeringar > Fotofilter får vi upp en rullgardin där vi kan välja olika filter. Man kan också lägga till ett fotofilter genom att välja Färg istället för Filter. Men jag tycker de filter som finns fungerar ganska bra.  Jag valde filtret ”Djupt smaragdgrön”. Justera därefter tätheten hur du tycker, jag valde 9%.

steg711. Högerklicka sedan på det översta lagret, och välj ”Lägg samman synliga”. Nu slås alla lager samman, och du har endast ett lager att jobba med.

12. Nu är vi klara med själva färg- och ljushanteringen utav bilden. Jag vill dock lägga till lite brus i bilden för att få till en bättre effekt av filtret. Så börja med att högerklicka på lagret som nu heter ”Fotofilter 1” och välj sedan ”Duplicera lager”. Klicka ”OK”. Nu har vi två lager, och det andra heter nu ”Fotofilter 1 kopia”.

steg813. För att lägga till brus markerar vi det översta lagret, klickar oss vidare till Filter > Brus > Lägg till brus, som på bilden ovan. I rutan som kommer upp kan du nu justera hur mycket brus du vill lägga till. Jag valde 2,45 på mängd. Klicka sedan OK.

steg914. Jag tycker nog ändå att det är lite mycket brus i bilden. Eftersom det bara ligger brus i det översta lagret, så väljer jag att dra ner opaciteten till 67%. Sedan lägger jag samman de båda lagren med varandra på samma sätt som i steg 11.

15. Klart!

Här nedan kan ni se några bilder med exakt samma redigering som den ovan. Jag har bara dragit över justeringslagerna till de bilderna.

vsco2

2 kommentarer till “Ge dina bilder ett VSCO CAM filter i Photoshop

 • Kommentar postad den 11 mars, 2015 klockan 10:03

  Åh vilket bra redigeringstips!

  Svara
  • Kommentar postad den 11 mars, 2015 klockan 15:46

   Tack! Jättesmidigt för dem som gillar sån här typ av redigering :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg