Hur många utav oss fotografer har inte handskas med oskarpa bilder? Man kan sitta i Photoshop i timmar och försöka få till en bild skarp och klar. Häromdagen satt jag och min vän Frida hemma hos henne och försökte komma på hur vi skulle försöka fixa några utav hennes bilder lite skarpare, och genom att ha googlat en del kom vi förbi en guide där man visade att genom filtret ”Högpass” i Photoshop, så kan din bild bli skarpare även om den är suddig/oskarp innan.

Jag tänkte tipsa om detta, då detta filter är bra att använda på dina bra bilder också. Jag lägger alltid till en gnutta skärpa i mina bilder oavsett hur bra de är från början. Bilden är nedan är direkt från kameran, oredigerad. Jag har ändrat storleken till 900px, eftersom mina blogginlägg är så breda vill jag att även bilden ska vara det för att få bästa kvalité. Som ni ser är den ju helt ok skarp ändå, men jag vill ändå få ett litet lyft i bilden.

1
1. Börja med att skapa en lagerkopia. Högerklicka på bilden nere i lager-fönstret och välj ”Duplicera lager”, som bilden här nedan visar. Klicka bara ok när nästa ruta dyker upp. Nu ska du ha två lager, som ser likadana ut. Vi ska jobba i det lager som är överst, vill säga kopian.

2
2. Gå sedan upp till menyfältet, välj Filter – Annat – Högpass.

3
3. Nu ska din bild vara nästan helt grå. Ju mer du drar i radien, desto mer skarpa linjer syns runt motivet på din bild. Vi ska välja ett ganska långt sifferantal på radien. Man ska endast se små, tunna linjer. Jag har överdrivit lite mycket nu, och då ligger vi ändå på 0,8. I vanliga fall kanske jag skulle valt 0,6. Du kommer märka själv hur stor skillnad det blir ju mer du drar i radien, det krävs väldigt lite för att bilden ska förändras. Klicka sedan OK när du tycker du är nöjd, det ska se ut som på bilden här under.

För mycket radie gör att skärpan i bilden ser konstig ut. Man kan se detta som en ”standardgrej” att göra på sina bilder, om bilden fortfarande är oskarp så är det lättast att använda andra verktyg för att göra bilden skarpare. Man ska alltså inte använda för mycket Högpass, beroende på hur bilden ser ut.

4
4. Nu ska bilden se likadan ut som den gjorde när du förhandsgranskade filtret. Det vi behöver göra nu för att få fram det skarpa, är att klicka på ”Normal” i lagerrutan, som ni ser på bilden nedan, och välja justeringslager ”Täcka över”, så är det klart. Då kan ni se skillnaden direkt, och extra tydligt genom att göra lagerkopian osynlig/synlig.

5


5. Och sen har ni resultatet. Skillnad va? Det gör väldigt mycket med bilden, eller hur?

6

2 kommentarer till “Redigera en oskarp bild skarp med högpass

 • Kommentar postad den 2 november, 2014 klockan 22:15

  Åh vilket bra tips. Jag fotar inte så mkt, men ska absolut försöka komma ihåg detta. Jag darrar så himla mkt på handen när jag fotar, också :( Men tror att min kamera börjar sjunga på sin sista vers.

  Svara
  • Kommentar postad den 3 november, 2014 klockan 11:03

   Ja det är himla smidigt tips, att jag inte tänkt på det tidigare! Man får oskarpa bilder ganska enkelt idag, detta kan rädda några :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg