Eftersom jag är nyföretagare och snart bara har haft mitt företag i snart fyra månader så är allting fortfarande ganska nytt för mig, men jag har ändå samlat på mig lite information och tips som kan vara bra att dela med sig av. Jag tänkte berätta varför och fram för allt hur jag gick till väga när jag startade mitt företag. Från första tanke till när brevet ligger i brevlådan.

Snabbakgrund till varför jag startade mitt företag

Jag har ju designat bloggar sedan 2009 och har sedan dess alltid hjälpt andra med design, till början gratisjobb och sedan tog jag emot beställningar när jag fick lite mer kött på benen. Vill säga, jag höll egentligen redan på med det jag gör i mitt företag innan jag startade det. Jag har även fotograferat sedan 2008 och har sedan 2011 fotograferat tre bröllop, och det var väl någonstans där jag insåg att det ”vore lika bra” att starta eget. Sedan är det någonting jag alltid drömt om, och jag har alltid tänkt att det vore ju askul med eget företag!! Tänk att säga att man jobbar med sin hobby.

Jag insåg ju också att mitt företag skulle bli relativt billigt, det blir inte så många utgifter för min del. Jag säljer tjänster, sitter vid min egen dator och fotograferar med min kamerautrustning jag redan har. Jag hade med andra ord en ganska stark grund att gå efter, vilket gjorde att jag också kände att det inte skulle bli lika komplicerat.

Hur jag kom igång med att starta företaget

En utav mina bästa kompisar Jessica startade fotoföretag ungefär 6 månader innan mig, så jag hade ju lite tur att kunna bolla idéer och frågor med henne som redan var igång när jag startade. I Nyköping har vi något som heter Nyföretagarcentrum, och ja, ni hör ju ganska väl vad det handlar om. Att starta företag, och allt som hör därtill. Jessica bad mig gå dit och sedan boka rådgivning för att få lite professionella tips på hur jag ska göra, så det gjorde jag.

Jaha, steg nummer två då? Vad gjorde jag sedan?

Jag fick prata med en man som var väldigt hjälpsam och trevlig och tyckte som jag, att jag hade en ganska klar och realistisk idé på vad jag ville göra. Han bad mig sedan gå till banken för att prata med någon som kunde hjälpa mig angående det här med att starta företagskonto och vad det innebär.

Nyföretagarcentrum här i Nyköping har också en kurs på fem tillfällen, 3 timmar långa, som heter ”Steget till Eget”. Den är gratis, och där går man då igenom allt det som är bra att ha koll på när man startar företag. Affärsplan, Skatter och registrering, Budget, bokföring och redovisning, Marknadskommunikation, Förskärningar och ansvar. HUR bra som helst verkligen! Det gav mig mycket kött på benen jag kände mig säkrare efteråt.

Steg nummer tre, där det kändes verkligt

Eftersom mannen på Nyföretagarcentrum bett mig bege mig till banken, så gick jag till min bank och bokade tid med företagsrådgivare. Detta var i mitten utav december 2013, och eftersom det nalkades juletider samt att det var lite stressigt för personalen, så fick jag en tid i början utav januari hos en ny företagsrådgivare som börjat jobba där. Jag blev hennes första kund.

Hon tyckte också att min idé var toppen och att det kändes ganska självklart att det här var något för mig. Så vi öppnade upp ett företagskonto med en gång. Det var väl här någonstans jag verkligen kände att ”Shit, det här händer faktiskt på riktigt. JAG ska bli egen företagare”. ”Alexandra Eriksson med enskild firma”, blev det. Jag fick ett eget bankgiro och ett Business Card till företaget bland annat, samt att vi helt enkelt utformade Affärskontot efter mig och mitt företags behov. Denna tjänst kostar mitt företag 557:-/år. Det här med företagskonto är inget frivilligt, det är något du måste starta för att kunna starta ditt företag och få det godkänt.

Sist, men verkligen inte minst

Till slut hade jag i princip bara en punkt kvar. Att ansöka om F-skatt. Jag gjorde detta i samma veva som jag gick på gratiskursen på Nyföretagarcentrum, och vid den punkten hade jag inte hunnit lyssna på kurstillfället där Skatteverket kom och berättade om just registrering, vilket jag ångrar då de förklarade många saker som jag inte riktigt greppade när jag först ansökte.

Jag ansökte om F-skatt via verksamt.se. Detta måste man göra för att Skatteverket ska ha koll på dig, veta vad du gör och vad du kommer tjäna. Det är en drös med frågor kring ditt företag och det är viktigt att man tar sig tid till att ansöka, så att allting blir rätt. Man ska bland annat veta hur mycket man ungefär ska tjäna under ditt första år, så de kan göra en beräkning på vad du ska betala i F-skatt. Se till att du har koll på bokslutsmetoden, SNI-koder, moms och egen avgifter innan du sätter dig, det underlättar.

Sedan får man nervöst vänta ca en vecka innan det där brevet i brevlådan dyker upp. Och en vacker dag så låg mitt brev där, dock så behövde jag komplettera några delar. Jag hade slarvat och hade inte riktigt någon större koll på vad allt innebar, så jag gjorde om och skickade in igen. Och fick vänta lite till.

Sedan kom det, den 10 februari. ”Ni är registrerad hos Skatteverket enligt följande…” GAH. JAG har EGET FÖRETAG från och med nu.

Steg 1-5: Tips på hur du tar steget till företaget
 1. Först av allt måste du ju självklart veta vad det är du vill göra. Du behöver inte begränsa dig alls utan så länge du har en idé som du tror på, så kör!
 2. Känner du någon med eget företag? Fråga! Ta reda på alla tips och idéer du kan för att känna dig redo att gå vidare. Har du möjlighet att boka rådgivning någonstans, gör det!
 3. Har du möjlighet att gå någon kurs för att få mer information om vad du ger dig in på, så ta den möjligheten. Annars så är det jättebra att försöka googla så mycket som möjligt, låna böcker och ta reda på vad det innebär med att starta eget företag.
 4. Gå till din bank och fråga hur deras företagskonton ser ut. Vad kan de erbjuda dig?
 5. Ansök om F-skatt! För att vara på den säkra sidan, be någon om hjälp eller försök få så mycket koll du kan vad registreringen innebär och kräver.

Om det skulle vara något som verkar oklart eller om det är någonting annat ni undrar så är det bara att höra av er!

2 kommentarer till “Hur går man till väga om man vill starta företag?

 • Kommentar postad den 5 juni, 2014 klockan 17:19

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag skulle också vilja slå ett slag för sajten verksamt.se. Även om man väljer att inte registrera sig via den sidan (vilket man borde) så finns där en mängd bra tips. Ska du starta ett företag så läs på om de olika bolagsformerna (aktiebolag, handelsbolag e t c) och lär dig skillnaden mellan bokföringsmetoden och faktureringsmetoden. När det gäller skatter så finns mycket info på Skatteverkets hemsida och jag bloggar ibland om skatter på skattmasen.nu.

  Svara
  • Kommentar postad den 7 juni, 2014 klockan 18:28

   Tack! Jättebra tips, självklart måste man veta vilken bolagsform som passar en bäst! Tack för bra länk, hoppas fler kikar in där :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg