Jag tänkte visa er hur lätt det egentligen är att redigera en bild. Photoshop har mängder med olika effekter och verktyg och jag har verkligen inte koll på allt häftigt man kan göra. När jag redigerar mina bilder är det olika justeringar jag använder samt skärpa. Jag tänkte visa er en utav mina favoritjusteringar, nämligen selektiv färgändring (Selective Color). Man kan ändra bildens färger väldigt naturligt, med andra ord. Jag har redigerat alla bilder i det här inlägget i endast Photoshop, annars brukar jag göra mycket i Camera Raw innan.

r1

Här ovan ser ni en bild på Veronica. Den till vänster är helt oredigerad, och på bilden till höger har jag använt justeringen Kurvor (Curves) för att ljusa upp samt lagt på lite lite skärpa. Som ni ser här så har bilden redan fått ett enormt lyft när det kommer till både färg och ljus. Det är såhär jag ”vardagsredigerar” mina bilder, med hjälp utav Kurvor samt lite skärpa. Det här är verkligen en två minuters-redigering och det är därför Kurvor ligger på plats nummer ett bland mina favoritverktyg i Photoshop.

Men, det finns som sagt en justering som jag gillar väldigt mycket och som man kan förvandla en hel bild med. Så jag lekte lite med denna bild för att visa er ett ganska tydligt resultat på vad som kan hända när man använder dessa två verktyg, Kurvor och Selektiv Färgändring. Och här nedan ser ni två exempel på hur en bild med grön bakgrund kan bli.

r2

Ja, ni ser ju. Om inte jag berättat om detta och bara lagt ut den översta bilden med orange/röd bakgrund hade ni lika gärna kunna trott att bilden var tagen i oktober, eller hur? Den nedre bilden är mer ett extremt exempel på hur man även kan förstärka färgerna som redan finns  i bilden, även om det kanske inte blir så snyggt. Ni ser att vissa punkter i bilden blir väldigt klara och att det nästan ser ut som att man målat med tusch, det är sånt man får försöka undvika. Jag brukar fixa sånt i efterhand eller genom att bara dra ner mängden med färg.

Jag använder denna justering när jag vill förstärka en viss färg i bilden. Innan jag hittade detta använde jag mig bara utav verktyget Nyans/Mättad (Saturation) som har en annorlunda effekt på bilden. Där drar du i alla färgerna i bilden, och med Selektiv färgändring kan du välja vilken färg du vill redigera. Därmed blir resultatet mer verkligt. Här nedan ser ni hur jag menar. Man väljer en färg i rullgardinen som man vill redigera, och genom att sedan dra pilen bland de fyra olika färgerna (som nu ligger under rullgardinen) så ändras färgen i bilden.

I bilden på Veronica här ovan ändrade jag först de gula nyanserna i bilden, och sedan de gröna. Man får sitta och dra och leka lite ett tag innan man hittar det man tycker passar, men jag tycker verkligen det här är ett sjukt bra verktyg för att kunna ändra så mycket i en bild så pass lätt. Det blir en stor skillnad i bilden.

r3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg