Namnlöst-1

Med tanke på att min blogg och hemsida är inriktad på foto & design har jag bestämt mig för att försöka vinkla bloggen till dessa teman lite mer. Eller ännu mer. Jag har några tips på lager som jag tänkte blogga lite om och här nedan kommer ett utav dem, nämligen hur man gör olika typer av oskärpa i Photoshop.

Ni ser exempel på vad jag menar på bilderna här över, och jag tänkte ta och visa hur och var i Photoshop man får till dessa effekter. Eftersom jag har en så pass bred blogg gillar jag att använda mig utav gaussisk oskärpa på bakgrunden av mina stående bilder. Jag tycker det gör bilden intressantare och mer dynamisk. Sedan tycker jag om att använda mig utav filtret ”Mosaik” när jag ska dölja mina roliga påhitt för er, och göra er nyfikna!

Så, hur gör man då dessa? Det är egentligen superenkelt och det handlar verkligen inte om några speciellt avancerade kunskaper utan det är endast några klick som krävs så har du fixat det.

Gaussisk oskärpa

Jag kan ju börja med att förklara vad gaussisk oskärpa är egentligen, även om det är ganska logiskt. Man använder gaussisk oskärpa för att helt enkelt göra en bild med oskarp, eller ta bort störningar. Jag brukar exempelvis använda detta när jag varit tvungen att fota i högt ISO och bakgrunden är väldigt brusig, eller när jag redigerar mina bilder som bilden här uppe till vänster. Med gaussisk oskärpa blir bakgrunden mjukare och tar inte till sig lika mycket uppmärksamhet.

Namnlöst-3

Här över ser ni var ni ska klicka för att hitta filtret med gaussisk oskärpa. Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa. Hur enkelt som helst! Som ni ser på bilden, nere i högra hörnet, så har jag två lager med två olika bilder. Och det är det understa lagret jag vill ha oskärpan på, därmed markerar jag det lagret innan jag klickar mig vidare till filtret.

Namnlöst-5

När ni klickat på Gaussisk oskärpa i filter-menyn kommer en ruta som ser ut såhär upp. Här har ni möjlighet att välja hur mycket oskärpa det är ni vill ha, och det gör ni genom att dra den lilla pilen. Ju mer till höger, vill säga ju högre radie, desto mer oskärpa, och tvärtom. Busenkelt! När ni är nöjda klickar ni ”OK”, så är det färdigt. Mitt resultat blev bilden till vänster uppe i inlägget.

Mosaik

Istället för att göra bilden oskarp och mjuk med gaussisk oskärpa så kan vi göra pixlarna större och hårdare. Det ser ut som mosaik, helt enkelt. Detta filter använder man inte så ofta när man just redigerar bilder, men som jag skrev här över är det ett roligt filter att använda när man vill dölja en bild eller ge sina läsare en oskarp smygtitt på något.

Namnlöst-2

Här börjar vi med att markera den del av bilder som vi vill ändra på. Det gör du genom att markera den lilla rektangulära rutan uppe i verktygsfältet till vänster, ”Rektangulär markeringsram”, och så drar du på bilden där du vill markera. Som jag gjort här över. Om du vill ha mosaik över hela bilden så behöver du inte markera någonting. Sedan går upp i Filter menyn igen och väljer Förvandla pixlar > Mosaik. 

Namnlöst-6

Likadant här så kommer det upp en ruta, där du väljer hur pixlig bilden ska bli. Ju mer du drar pilen åt höger, desto större pixlar och desto större  Cellstorlek. Och det är bara delen du markerade som blir redigerad. När du känner dig nöjd klickar du på ”OK”, och så är det klart! På bilden till höger uppe i inlägget ser ni hur resultatet utav min bild blev.

Visst är det löjligt enkelt? Det finns hur många olika filter som helst att använda i Photoshop, så om ni inte använt dem tidigare så ta tid till att bekanta er med dem. Ni kanske hittar något ni får användning av!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg