Jag som har ett öga för design och typografi kan ibland må illa när jag ser vissa bloggar. Inte på grund av hur designen ser ut eller vilka färger de använder sig av. Inte heller hur de skriver, även om jag råkar vara en svenskapolis också. Utan hur man valt att visa det man skriver. Hur man skriver för läsaren. Vilket typsnitt man använder, vilken storlek, vilket radavstånd, vilken färg, position, vilken bredd inläggsrutan har och styckeindelning. Det här med brödtext är verkligen så himla viktigt, så här nedan får ni lite tips som kan förbättra er blogg att skriva för läsaren.

Typsnitt, storlek, färg och radavstånd

Det är viktigt att använda ett typsnitt som inte ger så mycket uppmärksamhet. Man brukar prata om Sans-serif och seriffer när det kommer till typsnitt. Sans-serifer är typsnitt som Arial, Verdana, Tahoma, Calibri och Helvetica. De typsnitten är ganska ”raka”, kan man säga, medan seriffer är sådana typsnitt med ”klack” eller ”fötter”. Exempelvis Times New Roman. Dessa typsnitt är de som är ”basic” och som är lättast för ögat att läsa, så till och börja med skulle jag se till att i mina inlägg är det något utav dessa som jag använder mig av.

Sedan är det ju självklart viktigt med storleken på texten. Jag skulle personligen säga att inte ha mindre än 11px eller större än 14px när det kommer till någon utav de övre typsnitten. Det kanske är en smaksak, men vanligtvis brukar man ha 12px eller 13px på brödtext, och det är någonting jag skulle köra på för att vara säker att läsaren varken tycker att texten är för stor eller för liten.

När det kommer till textfärg brukar många vara ganska bra på att följa ”the basics”. Det är sällan man ändrar textfärgen till röd eller grön, utan man håller sig till mörka färger. Svart är det allra vanligaste, och även det som fungerar bäst. Det viktigaste är att det inte blir en jobbig kontrast för ögat att läsa, vilket det ofta blir med andra färger. Svart och några nyanser av grått brukar fungera utmärkt utan att störa läsaren.

Radavståndet har en väldigt stor betydelse när det kommer till text. Det finns inga konkreta regler på någon utav dessa punkter egentligen, men man kan se de som riktlinjer. När jag väljer typsnitt, storlek och radavstånd till bloggar ser css-koden som jag använder ut såhär:

font: 12px/1.6em Arial;

”12px” står för storleken på texten ”1.6em” står för radavståndet och ”Arial” står för typsnittet. När det gäler radavståndet brukar inte jag ha mindre än 1.4em eller större än 2.0em. Men likadant här, det är en smaksak och jag exempelvis föredrar ganska mycket radavstånd. Men, som sagt, man kan se punkterna som riktlinjer. Ju större textstorlek, desto större radavstånd.

Bredd på inläggsrutan, position och styckeindelning

Se till att inte inläggsrutan är för bred. Att läsaren ska behöva vrida på huvudet efter varje rad är verkligen ingenting som kommer uppskattas. Min blogg är 900px bred och jag skulle nog säga att det nästan är max. Jag skulle inte lägga en blogg på över 1000px bred, för då kommer det börja bli jobbigt för huvudet vilket resulterar i att många gärna slutar läsa. 700px, 800px eller 900px skulle jag rekommendera.

Positionering av inläggstexten är också viktig. Om jag kunde skulle jag sätta regel på att inte ha texten positionerad åt något annat håll än till vänster. Jag tror inte jag sett någon blogg med text åt höger, men en hel del i mitten däremot. Det är jobbigt för ögat att läsa, det blir mycket ”hoppande” för ögonen eftersom att raderna inte börjar och slutar på samma ställe. För att underlätta för era läsare, se till att ha texten till vänster!

Sist men inte minst, styckeindelning. Om jag skulle skrivit detta inlägg utan någon styckeindelning så skulle ingen av er orka läsa såhär långt. Det blir otroligt påfrestande för ögonen att läsa igenom en text utan styckeindelning och man kan inte ta pauser på grund av att man helt enkelt hinner tappa bort sig. Det är inte svårare än att trycka ”enter” för att underlätta för era läsare.

Slutsats: Använd typsnitt som Arial, Verdana eller Times New Roman som inläggstext, med storlek 12px eller 13px, med radavstånd 1.6em eller 1.8em och en lättläst färg som svart eller lite mörkare grå. Prova dig gärna fram och se vad du tycker ser bäst ut, men anpassa dig efter typsnittet. Se till att inläggsrutan ligger på 700px, 800px eller 900px för att läsarna ska slippa vrida på huvudet, och jag rekommenderar er verkligen att positionera texten till vänster och använda styckeindelning!

Jag hoppas verkligen ni orkat läsa såhär långt för det är jätteviktigt att man vet hur man anpassar sin text för att kunna skriva för läsaren. Reflektera lite över hur det ser ut på just din blogg och se ifall du kan göra några ändringar som underlättar för dina läsare. Om ni undrar hur ni justerar texten på ett visst sätt i bloggen i stilmallen, så fråga gärna! Även om just detta inlägg var riktat till bloggare så kan dessa riktlinjer vara bra att ha i bakhuvudet när det gäller text över huvud taget på internet, och till skolarbetet också för den delen, så försök ha dem med er!

Blogga på!

2 kommentarer till “Att skriva för läsaren: Riktlinjer till bloggare

 • Kommentar postad den 5 januari, 2014 klockan 23:16

  Jag tycker även att det nya typsnittet Open Sans som finns på Google Webfonts är ett fint typsnitt att använda som brödtext och enligt min lärare i visuell kommunikation är det godkänt ;P Jag fick också lära mig för ett tag sedan att seriffer är lättare att läsa i tryckt form medan sans-seriffer är lättare att läsa på skärm. Jag kan personligen få lite ont i huvudet av att läsa en lång text på en blogg som är skriven i georgia eller liknande. Klart det går att bryta av med någon serif, men att ha brödtext med seriffer känns lite exkluderande för oss som har svårt att läsa det ;P

  Annars bra tips :) jag tipsade om liknande grejer i min julkalender, men tåls att skrivas om och om igen av alla egentligen – tills folk börjar fatta liksom!

  Svara
  • Kommentar postad den 15 januari, 2014 klockan 10:08

   Ja jag har nog sett en hel del andra typsnitt som går att använda som brödtext, men det är smart att köra ganska safe i början när man inte har koll. Jag håller med dig, jag kan också få lite ont i huvudet och tappar lätt bort mig med seriffer.

   Tack! Jaha, vad roligt! Ja, detta är verkligen något som kan upprepas :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg