Namnlöst-1
Tänkte slänga in ett litet tips till er som håller på med mycket redigering i Photoshop, nämligen Adobe Bridge. Jag är själv väldigt dålig på att använda Bridge trots att det är ett sådant bra program att hålla koll på bilder. Jag är själv en ”nybörjare” och har säkert inte alls mycket koll på vad man egentligen kan göra i programmet, men jag tänkte dela med mig utav lite anledningar till varför jag använder Brdige.

1. När jag fotat i princip vad som helst blir det en hel drös med bilder, och jag tycker det är svårt att välja ut bilderna jag tycker är bäst genom att bara förhandsgranska dem. I Bridge har man möjligheten att betygsätta sina bilder, så efter varje fotosession öppnar jag mappen med oredigerade bilder i Bridge och får en större översikt. Genom att sedan hålla in ”Ctrl + 5” så betygsätter jag bilden med 5 stjärnor, och på så sätt markerar jag de bilder jag sedan vill redigera.
Detta är även supersmidigt när jag fotat exempelvis Veronica eller Anton, då kan jag be dem betygsätta bilderna så jag vet vilka bilder de är okej med att jag redigerar och lägger ut på bloggen. (När det kommer till andra kunder ang. fotografering så ger jag dem PDF:er med alla bilder, och därefter får de välja ut de bilder de är nöjda med. Även detta i Bridge.)

2. I Bridge har man också möjlighet att se all information om varje bild. Med tanke på att jag nästan alltid skriver vilka inställningar jag fotat med under bilderna på bloggen, så är Bridge en jättestor fördel för mig. Istället för att högerklicka på varje bild i mappen i minneskortet för att se bildens egenskaper, ser jag dem direkt under ”Metadata” i Bridge. Slutartid, brännvidd, kamera, exponeringsvärde, bländare, ISO – you name it! Detta gör det enklare för mig att skriva ner inställningarna.

3. Jag har även möjlighet att redigera inställningarna för mina bilder i Bridge. Jag kan fylla i så kallad dold information, metadata. Jag har möjlighet att bland annat lägga till att det är jag som skapat bilden, mitt telefonnummer, adress, mailadress etc. Det är sådan information som alltid kommer finnas i bilden, oavsett vad jag gör med den. Om jag inte minns rätt kan man även redigera detta i Photoshop.

Här är tre orsaker till varför jag använder Bridge. Det är även lättare att filtrera bilderna, eftersom jag fotar i både RAW och jpeg men endast redigerar i RAW kan jag i Bridge markera så att jag bara ser RAW-bilderna, för att slippa dubbla bilder. Det är jätteenkelt att navigera i programmet och du kan dra i de olika fönstren för att anpassa arbetsytan till just dig. Och genom att markera bilder och sedan dra dem till Photoshop så öppnas de direkt! Med andra ord: en massa positiva fördelar med Bridge!

Om det är något utav det här över som ni vill att jag ska visa ytterligare så lämna en kommentar så ska jag förklara mer detaljerat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg