Det finns olika sorters ljus som man kanske inte riktigt tänker på när man fotar. När man väl vet om hur ljuset påverkar bilden så får man ett annat sätt att tänka och man lär sig mer av sig själv när man fotar i olika ljus. Jag tänkte ta och förklara lite vilka olika ljus det finns samt hur man får fram just det ljuset.

Mjukt och hårt ljus

När man fotar i mjukt ljus så diffuserar ljuset innan det träffar motivet och ju mjukare ljus du har desto mjukare blir skuggorna. Mjukt ljus ger också en jämn exponering och är lätt att fota i.

Hårt ljus är med andra ord raka motsatsen till mjukt ljus. Ljuset diffuserar inte innan det träffar motivet och det ger skarpare skuggor. Hårt ljus ger större färgdjup men kan vara svårt att fotografera i.

Svagt och starkt ljus

När du fotar i mjukt ljus är det också lättare att få svagt ljus och är alltså lättast att fota när du inte har särskilt mycket ljus alls eller så lite som möjligt. Svagt ljus ger mer mystik, omättade färger och oskarpare skuggor.

Starkt ljus hör ihop lite med hårt ljus, det ger skarpare bilder, mer mättade färger och tydligare skuggor och är lättast att fota i när solen står högst upp är det mest möjligt att du får hårt och starkt ljus.

Direkt och indirekt ljus

Direkt ljus när när ljuset träffar direkt på motivet, och indirekt ljus är när ljuset reflekteras innan det träffar ditt motiv, typ som fönsterljus.

Medljus, motljus och sidoljus

När du fotar i medljus så kommer ljuset rakt framifrån och ger bra täckning och få skuggor, det kan även uppfattas som lite platt.

Motljus får du när ljuset kommer bakifrån och kan användas som ett komplement för att ge en snygg effekt och det kan även vara svårt att exponera om ljuset bara kommer bakifrån.

Sidoljus bildas då alltså när ljuset kommer från någon sida, det ger karaktär och olika mycket skuggor beroende på hur du vinklar ljuset eller motivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg