Tänkte ta och försöka förklara vad förkortningarna på objektiven betyder. Till exempel vad bokstäverna här: Canon EOS 1000D + Canon EF 50mm f/1.4 USM faktiskt har för innebörd. Sånt kan vara bra att veta.

Canon

AF står för autofocus och det innebär att kameran kan ställa in skärpan själv genom att fokusera på motivet.

EF betyder att objektivet passar till alla kameror. Om det står EF-S så passar endast objektivet till kameror som 400D, 4050D, 40D osv. Du kan alltså inte använda ett objektiv där det står EF-S om din kamera har en annan fattning.

50mm står för hur mycket du kan zooma med objektivet, och eftersom det endast står 50mm så betyder det att objektivet är ett fast objektiv. Om du skulle ha ett objektiv där det står 70-200mm så kan du alltså zooma med det.

F står för kameran bländare och visar hur kort skärpedjup du kan få. Siffran som står (t.ex f/1.4, f/3,5-4,5) står för hur kort skärpedjup du kan få med objektivet. Ju lägre tal, desto bättre ljusmöjligheter vilket oftast är det man strävar efter.

L betyder att kameran anses ha bättre kvalitet än övriga kameror. L är förkortningen för Canons L serie. Många L-objektiv har också speciella tätningar mot vatten och damm.

USM står för UltraSonicMotor och betyder alltså att objektivet har en USM motor som gör att det fokuserar snabbare och tystare.

IS står för objektivets stabilisering och innebär att du lättare kan få bra exponering i sämre ljusförhållanden.

DO betyder att det är möjligt att tillverka mindre och lättare objektiv och samtidigt kunna behålla bildkvaliten. DO (Diffractive Optical) betyder att det innehåller teknik med diffraktiva optiska element.

Nikon

AF betyder att objektivet inte har autofokus och passar alltså bara till kameror med inbyggd autofokus i kamerahuset.

AF-S innebär att objektivet har en tyst autofokus och passar därmed till alla Nikonkameror.

DX betyder att objektivet endast passar till kameror med mindre sensorformat. (D50, D80 osv).

IF står för intern fokus och innebär att man fokuserar inuti objektivet utan att linsen rör sig.

VR är detsamma som Canons IS och har alltså hand som objektivets bildstabilisering.

ED innebär att objektivet tar bort kromatisk aberration och ger också bästa resultat när det gäller upplösning och kontrast samt att det blir bättre skärpa.

D betyder att du får bättre bildexponering.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg