Komposition betyder ”sätta samman” och varje gång du tar en bild uppstår en komposition, och hur du använder den kompositionen påverkar betraktarens syn på bilden.

Symmetrisk komposition är när du väljer att ha ditt huvudmotiv i mitten. Då blir det balans i bilden eftersom det är lika på båda sidor om mitten och bilden blir väldigt lättläst. Bilden kan tyckas verka statisk, då det saknas dynamik och spänning i bilden.

Asymmetriskt kompoistion är när ditt huvudmotiv är till vänster/höger i bilden. Det är en klassisk porträttposition och ger bilden en harmonisk och spännande känsla.

Det är svårt att sätta ord på hur bilder påverkas, men det finns vissa val du kan göra för att påverka bildens känslor. Genom att gå nära motivet får du en kaxig, påträngande och spännande känsla. Att sätta motivet i kanten skapar orolighet, det är något som händer i bilden och det blir en förändring. Horisontella linjer uppfattas ofta som trygga, lugna och vilande medan vertikala linjer uppfattas som starka och motståndskraftiga. Fågelperspektivet ger bilden en känsla av sårbarhet, och grodperspektivet uppfattas som stark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg