Vad är egentligen bländare, slutartid och ISO? De alla har med ljuset i kameran att göra och jag tänkte ta att förklara så gott jag kan vad de olika begreppen betyder och vad de egentligen gör.

Bländare

Bländarens uppgift är att justera hur mycket ljus som släpps in i kameran, ju större bländarens öppning är (vill säga desto lägre bländarantalet är) desto mer ljust kommer igenom. Bländarinställningen påverkar också bildens skärpedjup, om bländaröppningen är stor (lågt bländarantal) så blir ljusgenomsläppet högt och skärpedjupet kort.


Första bilden är tagen med en stor bländare, den andra med en lite mindre och den tredje med en liten, och här ser ni hur skärpedjupet förändras från kort till långt.

Slutartid

Kamerans slutare justerar bildens exponeringstid, ju längre slutaren är öppen desto mer ljus kommer igenom. Ju längre slutartid du använder, desto mer ljus släpps in och ju kortare slutartid du använder – desto mindre ljus släpps in. Slutartiden påverkar också bildens rörelseoskärpa, om du fotograferar med en lång slutartid så ser det ut som att motivet rör på sig och om du fotar med en kort slutartid så blir bilden skarpare.

ISO

ISO har hand om kamerans ljuskänslighet. Ett lågt tal ger en bättre kvalitet till din bild men kräver mycket ljus, medan ett högt tal ger dig möjlighet att fotografera i mindre ljus men det ger en sämre bildkvalitet. Ju högre ISO antal du använder dig av desto brusigare blir bilden, och du lär också märka hur slutartiden ändras när du höjer/sänker ISO antalet. När du är inomhus så är kameran oftast mer ljuskänslig än när du är utomhus, och då är det bra att använda sig av ett högre ISO-tal.

Det är rätt svårt att veta när man ska använda ett visst ISO-tal, så här kommer en liten hjälp som kan vara bra att ha i åtanke när man fotograferar:

– ISO 100: Utomhus en solig dag
– ISO 200: Utomhus en molnig dag
– ISO 400: Utomhus i skugga eller inomhus med mycket ljus
– ISO 800: Inomhus
– IS0 1600: Kvällstid och i svagare ljus


Här är första bilden tagen med ISO 100, och andra bilden med ISO 6400. Och ni ser ju skillnaden, ju högre ISO desto mer brus i bilden. På närbilden ser ni hur stor skillnad det blir, trots att dessa bilder är tagna i ett lagom bra ljus. 

En kommentar till “ISO, slutartid och bländare

  • Kommentar postad den 9 juli, 2014 klockan 02:31

    Kort och bra sammanställning, jobbar just nu på att försöka förbättra våra bilder till nästa photo tagning.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Läsvärda inlägg